Pogórskie położenie, jego mikroklimat, a także warunki glebowe stwarzają wyjątkowe warunki dla uprawy drzew owocowych. Śliwki, gruszki i jabłka przerabiane są na susz i konfitury. Gmina słynie z „susorek iwkowskich”, czyli owocowej mieszanki, która charakteryzuje się oryginalnym smakiem i aromatem oraz „iwkowskiej imbirówki” i śliwowicy paryjówki – tradycyjnej wódki ze śliw. Suszarnie owoców znajdują się w Dobrocieszu, Kątach, Wojakowej i Drużkowie Pustym. Tam też przebiega „Szlak Suszonej Śliwki” – oryginalny sposób prezentacji wartości krajoznawczych gminy i promocja produktu regionalnego.
Kiełbasa wiejska iwkowska
Kiełbasa w formie typowych wianków, z delikatnie pomarszczoną skórką o barwie ciemnobrązowej. Na przekroju owalna lub okrągła, z wyraźnie widocznymi kawałkami mięsa i tłuszczu, o barwie różowo-szarej. Kiełbasa posiada zapach produktu wędzonego, z wyczuwalnym aromatem czosnku.
Kiełbasa wiejska iwkowska to produkt o długiej tradycji przygotowania w regionie (gmina Iwkowa)
w oparciu o starą recepturę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wytwarzany ze świeżego mięsa wieprzowego, przygotowywany i wędzony w tradycyjny sposób.
Charakteryzuje się specyficznym i delikatnym smakiem, choć nie zawiera wyszukanych przypraw. Zawdzięcza go surowcowi, pochodzącemu od zwierząt z chowu tradycyjnego.
14 listopada 2014 r. kiełbasa wiejska iwkowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Szynka iwkowska
Szynka tylna wieprzowa bez kości i golonki. Produkt sznurowany, wzdłuż i wszerz, w odstępach co ok. 2 – 3cm, z charakterystyczną pętelką do zawieszania.
Szynka iwkowska to produkt o długiej tradycji przygotowania w regionie (gmina Iwkowa) w oparciu
o starą recepturę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wytwarzany ze świeżego mięsa wieprzowego, przygotowywany i wędzony w tradycyjny sposób.
Proces przygotowania „szynki iwkowskiej” składa się z jej marynowania (7-1 4 dni), wędzenia
w tradycyjny sposób oraz parzenia.
14 listopada 2014 r. „szynka iwkowska” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wędzonka iwkowska
Uwędzony, wydłużony płat boczku, na przekroju widoczne pasy mięsa w kolorze różowym i tłuszczu
w kolorze kremowym.
Produkt o długiej tradycji wytwarzania w regionie (gmina Iwkowa)– ze świeżego mięsa wieprzowego, przygotowywany w niezmienny sposób: marynowany i tradycyjnie wędzony.
Smak wędzonki iwkowskiej jest delikatnie słony, z wyczuwalną nutą przypraw stosowanych do marynowania.
14 listopada 2014 r. „wędzonka iwkowska” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Iwkowska imbirówka – produkt tradycyjny
Napój alkoholowy, produkowany na bazie czystego 40% alkoholu z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru Według lokalnej tradycji jest to alkohol podawany na ciepło i spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Imbirówka pojawiła się po raz pierwszy w Iwkowej w latach 20-tych XX wieku. Jednak istnieją podejrzenia, iż imbir występował w Iwkowej już znacznie wcześniej. Pojawił się on w miejscowości za sprawą kupców ze szlaku węgierskiego, którzy podróżując przez Iwkową płacili tą egzotyczną byliną. Przepis na napój pochodził od Antoniny Nestorowskiej, mieszkanki Iwkowej, która była dobrą kucharką i poważaną gospodynią domową. Największą popularnością imbirówka cieszyła się jednak w okresie powojennym. Swoją oszałamiającą karierę rozpoczęła od pojawienia się w latach 60-tych jako napój firmowy w karcie miejscowej restauracji „Belanka” Po niedługim czasie napój ten zyskał ogromny rozgłos i uznanie wśród miejscowej ludności, jak i turystów odwiedzających Iwkową.
Wielu mieszkańców wsi nadal wytwarza ten napój w oparciu o przepis z lat 20-tych. Imbirówka spożywana jest w iwkowskich domostwach nie tylko z okazji uroczystości, czy spotkań rodzinnych, ale również jako lek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie. Obecnie „Imbirówka iwkowska”, przygotowywana według oryginalnej receptury, podawana jest w iwkowskich restauracjach, zajadach i domach weselnych ( Bacówka „Biały Jeleń”, Zajazd „Zyga” , Cafe bar „U Reni” ).
Susorki iwkowskie – produkt tradycyjny
Mieszanka owoców (śliwki, jabłka, gruszki ) podsuszanych i podwędzanych metodą tradycyjną. Proces produkcji związany jest z użyciem tradycyjnej, dwukondygnacyjnej suszarni opalanej sezonowanym suchym drewnem liściastym, głównie bukiem, dębem, grabem oraz drewnem drzew owocowych. Tradycje sadownicze na terenie gminy Iwkowa sięgają XVI wieku. Również tradycja suszenia owoców jest głęboko zakorzeniona w świadomości mieszkańców i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pierwotnie największą popularnością jeśli chodzi o owoce suszone cieszyły się śliwy. Natomiast jabłka i gruszki były suszone na własne potrzeby. Suszenie jabłek i gruszek na skalę masową rozpoczęło się 40 lat temu. Było ono spowodowane gorszymi zbiorami śliw, oraz załamaniem się koniunktury na sprzedaż świeżych jabłek i gruszek. Utrzymywanie się takiej tendencji doprowadziło do suszenia jabłek i gruszek na dużą skalę. Do przygotowania gotowego produktu najlepiej nadają się owoce ze starych odmian drzew owocowych. Gruszki i śliwki suszone są w całości, natomiast jabłka w plastrach. Tradycyjnymi sposobami wykorzystania suszonych owoców są: produkcja kompotu z suszu, zastosowanie w farszu do pierogów, jak również stosowanie owoców jako dodatków do produkcji chlebów, czy ciast. Susorki iwkowskie dostępne są bezpośrednio u producentów na terenie gminy Iwkowa.
Śliwowica paryjówka – produkt lokalny
Mocna wódka o smaku koniaku, pędzona w warunkach domowych. Jest napojem wysokoprocentowym (ponad 70%), produkowanym ze śliw węgierek. Swoją nazwę zawdzięcza trudno dostępnym miejscom, tzw. paryjom, w których była kiedyś produkowana.
Sztuka produkcji śliwowicy na terenie naszej gminy przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a jej tajemnica polega na doborze odpowiednich owoców. Jest to bardzo ważne, gdyż prawdziwa śliwowica powinna być destylowana wyłącznie dzięki alkoholowi powstałemu z cukru zawartego w owocach.
Doda siły, wzmocni słówka – dobrocieska paryjówka.
PRODUCENCI
Sprzedaż suszonych śliw
- Wojciech Pajor, Dobrociesz 44, kom. 501 664 987
- Grzegorz Piwowar, Dobrociesz 93, tel. 14 684 48 54, kom. 508 998 445 (w ofercie także świeże ogórki i pomidory)
- Grzegorz Świder, Wojakowa 73, kom. 504 715 331
Wyroby wędliniarskie
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Roman Motak, Iwkowa 787, tel. 14 684 43 84, www.zmmotak.pl
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Janusz Uryga, Porąbka Iwkowska 34, tel. 14 684 52 07
- Ubój i przetwórstwo mięsne Tadeusz Uryga, Wojakowa 253, tel. 14 684 51 34, kom. 792 235 664, www.masarniauryga.pl
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Tadeusz Jarzmik, Wojakowa 222, tel. 14 684 51 80
- Markowe specjały- mięso i wędliny, Iwkowa 509, tel. 601 594 481, www.markowe-specjaly.pl
Łowisko pstrągów
- Maria Skrężyna, Iwkowa 48, tel. 14 684 41 62, kom. 885 445 119
Tradycyjny wypiek chleba
- Agata Kosakowska, Dobrociesz 135, kom. 661 559 643 (wypiek chleba środa- piątek)
Sprzedaż miodu
- Bronisław Gawełda, Iwkowa tel. 14 684 42 23, kom. 791 602 894
- Aleksander Orłowicz, Iwkowa, tel. 14 684 41 14,
- Agata Mierzwa – gospodarstwo Pasieka – Dobrociesz 110, tel. 601 693 112
- Pasieka Amelia – Drużków Pusty 106 , tel. 721 034 148
POZOSTAŁE
- Młyn w Kątach, Kąty 109, tel. 14 68 44 950 (mąka, kasz, otręby)
- Dom Weselny Strumyk, Drużków Pusty 16, tel.661 974 760 (pierogi,krokiety,uszka)
RĘKODZIEŁO
- Rękodzieło (maskotki, artykuły dekoracyjne i lalki wedle życzeń)
- Irina Repetowska, CHATKA MIMI, Iwkowa 611, tel. 783 278 487
Malarstwo ludowe
- Jolanta Perc, Iwkowa, tel. 14 684 44 27
Kowalstwo artystyczne
- Andrzej Kosakowski, Dobrociesz 135, kom. 725 919 683
Wyrób biżuterii z kamieni naturalnych
- Kamil Capar, Połom Mały 65, kom. 785 477 233, 609 621 131 www.capar.com.pl
Tradycyjna kuźnia
- Rafał Repetowski, Dobrociesz, kom. 669 733 737